Menu Luk

Skuldersmerter

Skulderen er et af de mest fleksible led i menneskekroppen og har et stort bevægelsesområde. Dette bevægelsesområde kan dog også gøre skulderen modtagelig for skader og smerter. Skuldersmerter er en almindelig lidelse med mange mulige årsager.

Typer af skuldersmerter

Der findes mange forskellige typer af skuldersmerter, lige fra en kedelig smerte til en skarp, gennemtrængende smerte. Den mest almindelige form for skuldersmerter kaldes rotatormanchettens senebetændelse, som opstår, når senerne i skulderen bliver irriterede eller betændte. Andre typer af skuldersmerter omfatter bursitis (når de væskefyldte sække, der polstrer skulderen, bliver irriterede), forvridning og brud.

Carotator cuff tendinitis

Rotatormanchettendinitis er en almindelig type skuldersmerter, der opstår, når senerne i skulderen bliver irriterede eller betændte. Rotatormanchetten er en gruppe af muskler og sener, der fastgør armen til skulderen. Disse muskler og sener er med til at løfte armen. Seneskedebetændelse er normalt forårsaget af overbelastning af rotatormanchettens muskler og sener. Symptomerne på rotator cuff-senebetændelse omfatter smerter, når man løfter armen, smerter, når man sover på den berørte skulder, og en klikkende eller poppende lyd, når man bevæger armen.

Bursitis

Bursitis er en anden almindelig type skuldersmerter. Den opstår, når den væskefyldte sække, der polstrer skulderen, bliver irriterede. Bursitis skyldes ofte gentagne bevægelser, som f.eks. ved sport eller arbejdsrelaterede aktiviteter. Symptomerne på bursitis omfatter smerter, når man bevæger armen, hævelse og ømhed omkring skulderen og en klikkende eller poppende lyd, når man bevæger armen.

Forstuvninger og brud

Skuldre er modtagelige for forstuvninger og brud på grund af deres bevægelsesområde. En forstuvning er en skade på ledbåndene, som er det væv, der forbinder knoglerne med hinanden. Et brud er et brud i knoglen. Både forstuvninger og brud kan opstå som følge af et fald eller som følge af direkte traumer mod skulderen. Symptomer på en forstuvning eller et brud omfatter stærke smerter, hævelse og blå mærker omkring skulderen og manglende evne til at bevæge armen.

Behandling

Behandlingen af skuldersmerter afhænger af årsagen til smerterne. Rotator cuff senebetændelse behandles ofte med en kombination af hvile, is og fysioterapi/massage. Bursitis behandles normalt med en kombination af is, smertestillende medicin og hvile. Forstuvninger og brud kræver en mere aggressiv behandling, f.eks. immobilisering af skulderen i en slynge eller gips.

Søg lægehjælp

Hvis du oplever smerter i skulderen, er det vigtigt at søge lægehjælp. Din læge vil være i stand til at diagnosticere årsagen til dine smerter og anbefale den bedste behandling. I nogle tilfælde kan skuldersmerter være tegn på en mere alvorlig tilstand, f.eks. en revne eller en forvridning af rotatormanchetten. Hvis du oplever stærke smerter, hævelse eller følelsesløshed i armen, skal du straks søge læge.