Menu Luk

Har du nogensinde spekuleret over, hvad man bruger X-ray til?

X-ray er måske ikke det mest danske ord, der findes. Alligevel ved stort set alle, hvad det betyder. Det skyldes ikke mindst, at superhelte som Superman kan se igennem bygninger og meget mere ved at bruge det fantastiske X-ray syn – altså et røntgensyn!

Røntgen er i virkeligheden også lidt af en superhelt. For metoden gør det muligt at anvende det her se-igennem-syn i praksis i den virkelige verden – langt væk fra de opdigtede superhelte. Men hvordan bruges røntgen rent faktisk i virkelighedens verden?

Disse erhverv er afhængige af røntgen

Hvis du vil have en nem oversigt over erhverv, der bruges røntgen aktivt, kan du besøge leverandøren af røntgenløsninger på https://magnatek.dk/.

Her finder du en praktisk oversigt, der viser, hvor røntgen er brugt henne. Ikke overraskende finder man på listen medicinalindustrien. De fleste vil netop også kunne nikke genkendende til røntgen, fordi de kender det fra en tur til lægen elelr tandlægen.

For lægen er X-ray et uvurderligt værktøj, som tillader lægen at kigge ind i kroppen, hvor han eller hun kan se, om der er brækkede knogler, sorte pletter på lungerne og meget mere, som skal bruges til at udrede patienter.

Du kender sikkert også X-ray fra din tur i lufthavnen, hvor din håndbagage bliver skannet, inden du kan fortsætte ind mod de områder, hvor lufthavnens gates er. Her bliver din bagage tjekket nemt og enkelt, kontra hvis alt bagage skulle åbnes og kontrolleres manuelt.

Men røntgen bruges også i mange andre industrier end hos lægen og i lufthavnen! Vidste du f.eks. at fødevareindustrien er god til at bruge metoden? Røntgen kan nemlig kontrollere, at der f.eks. er det rette indhold rent volumenmæssigt inde i en dåse, at kødet har den rette fedtprocent eller at der ikke er noget overraskende i din frugt!

På den måde bruges røntgen vidt og bredt – til glæde for dit helbred, dine fødevarer, din sikkerhed og meget mere.