Endnu en EU-forordning. Endnu et lag compliance. Endnu nogle omkostninger.
Sådan tænker mange danske virksomhedsejere og direktører, når snakken falder på den nye EU AI Act. Men hvad hvis vi i stedet begyndte at se reguleringen som en mulighed snarere end en byrde?
Jeg har researchet på netop dette spørgsmål gennem de sidste par måneder. Talt med CEO’s, digitaliseringschefer og medarbejdere. Og der tegner sig et interessant billede.
De virksomheder, der formår at vende AI-compliance på hovedet og gøre det til en konkurrencefordel, er dem, der kommer til at stå stærkest de kommende år. Men hvordan gør de det? Her er 5 måder, AI transformerer danske virksomheder – når den implementeres rigtigt.
EU AI Act: Mere end bare et skridt på vejen
Lad os starte med elefanten i rummet: EU’s nye AI-lovgivning. Den bliver ofte omtalt som et nødvendigt onde. Men faktisk er der en anden måde at se det på.
„Vi besluttede ret tidligt at se AI Act som en chance for at differentiere os,“ fortalte en leder fra en mellemstor IT-virksomhed mig over en kop kaffe (der var for stærk). „Mens vores konkurrenter stadig brokker sig over nye krav, har vi allerede implementeret systemer, der gør os fuldt compliant.“
Der er særligt ét krav i lovgivningen, der giver stof til eftertanke: Alle medarbejdere, der arbejder med AI, skal have dokumenteret træning. Det lyder som en omkostning. Men det kan også ses som en investering i medarbejdernes kompetencer.
Jeg snakkede med en underviser fra Copilotkursus.dk, der forklarede mig: „De virksomheder, der klarer sig bedst, ser ikke træning som en compliance-øvelse, men som en kompetenceudvikling. De går ALL IN, ikke bare det absolut nødvendige for at undgå bøder.“
Altså helt ærligt… jeg troede også at love og regler kun var til for at undgå at få en bøde i nakken. Men AI-reglerne? De er også til for at hjælpe os med ikke at fucke up med en teknologi der kommer til at ændre basically alt vi laver.
Copilot: Ninja-værktøjet der sniger sig ind bagfra
Jeg mødte Signe til et kursus i sidste uge. Hun er sekretær i et eller andet fancy revisionsfirma, og hun fortalte mig den sjoveste historie. „Jeg anede seriøst ikke at jeg brugte sådan noget AI-halløj før Morten fra vores IT kom forbi mit skrivebord med en croissant og begyndte at spørge, hvordan jeg brugte det“, grinede hun og rullede med øjnene. Hun arbejder som sekretær i et revisionsfirma, og bruger åbenbart Copilot dagligt uden at tænke over det.
Det er lidt sjovt med Copilot. I modsætning til alle de fancy AI-løsninger, der kræver en hel omstrukturering af, hvordan man arbejder, så sniger Copilot sig bare ind i hverdagen uden at man lægger mærke til det.
Jeg talte med en fyr der er ansvarlig for driften i en produktionsvirksomhed, som gav mig et ret vildt eksempel: „Vores team sad hver fredag og knoklede med rapporter. Det tog dem hele dagen. Nu med det der Copilot? Et par timer max. Vi sparer nærmest en fuldtidsstilling.“ Det svarer til en fuldtidsstilling på årsbasis.“
Men der er en hage. For at få fuldt udbytte af værktøjet kræver det træning. Ikke bare i hvordan man bruger funktionerne, men i hvordan man formulerer de rigtige prompts og validerer svarene.
„Det er en myte, at man bare kan rulle AI ud og så fungerer det. Det kræver faktisk ret målrettet træning,“ fortalte en digitaliseringschef mig. Hans virksomhed har kørt kurser for alle medarbejdere.
Datasikkerhed med perspektiv
Vi har alle hørt skrækhistorierne. Medarbejderen der uploader fortrolige kundedata til ChatGPT. Lægen der deler patientjournaler med en AI. Det er selvfølgelig no-go’s.
Men dataetik behøver ikke være en hæmsko. Tværtimod kan det være en konkurrencefordel at kunne garantere, at data behandles forsvarligt.
„Vi reklamerer aktivt med vores høje standarder for datasikkerhed,“ fortalte marketingchefen for en dansk cloud-virksomhed. „Særligt efter GDPR er danske virksomheder blevet meget opmærksomme på, hvor deres data ender.“
En ekspert fra Copilotkursus.dk fortalte mig, at de oplever en stigende efterspørgsel på træning i netop etisk og sikker brug af AI. „Virksomhederne vil gerne have, at deres medarbejdere forstår risici og kan navigere sikkert.“
Der er faktisk et interessant perspektiv her. Danmarks høje standarder for databeskyttelse, der ofte ses som en ulempe i global konkurrence, kan vendes til en fordel når det kommer til AI. Kunder er villige til at betale mere for sikkerhed og etik.
Ledelse i AI-alderen: Nye kompetencer kræves
„Jeg kunne ikke forklare, hvordan AI fungerer, hvis mit liv afhang af det,“ indrømmede en direktør for en større detailkæde. „Men jeg ved, at jeg har brug for folk, der forstår det.“
Og det er måske den største forandring i danske virksomheder: Ledelse handler ikke længere om at vide alt, men om at omgive sig med de rigtige kompetencer.
En undersøgelse fra Dansk Industri viste for nylig, at kun 23% af danske topledere føler sig „godt klædt på“ til at lede AI-transformation. Alligevel forventer 78% at implementere AI-værktøjer inden for de næste to år.
Der er en kløft, og den skal lukkes. „Vi ser mange virksomheder, hvor ledelsen uddelegerer hele AI-strategien til IT-afdelingen. Det er en fejl,“ fortalte en rådgiver mig. „AI er ikke et IT-projekt – det er en forretningsforandring.“
De mest succesfulde danske virksomheder, jeg har talt med, har ét til fælles: Ledelsen har taget ejerskab over AI-strategien og sørget for, at der er samspil mellem teknologi, forretning og mennesker.
Fremtiden er allerede i gang
Det er let at tænke på AI som noget, der kommer til at forandre virksomheder i fremtiden. Men sandheden er, at transformationen allerede er i gang.
„For tre år siden var AI noget, vi eksperimenterede med i et hjørne af virksomheden. I dag er det integreret i næsten alle processer,“ fortalte IT-direktøren for en større dansk produktionsvirksomhed.
Der sker btw vilde ting de næste par år:
– AI bliver mere boss – begynder at tage beslutninger selv
– Medarbejdere bliver mere som kvalitetskontrol end udførende
– Der kommer 100p flere internationale etik-standarder
– DK får forspring fordi vi allerede følger EU’s regler
En buddy fra uni (han arbejder med alt muligt tech-shit for Mærsk nu) prøvede at forklare mig det over nogle øller i fredags. „Før i tiden? AI var bare glorificeret autofilter. Nu? Den fucker med hvordan vi designer ting, predicter hvor markedet går hen osv. Helt ny boldgade, mand.“
Seriøst… AI er IKKE messias. Den kommer ikke og redder din virksomhed fra whatever problemer i har. Den er heller ikke Skynet fra Terminator, so chill.
Det er bare et værktøj. Et fucking crazy effektivt værktøj, men stadig… bare et værktøj? Og ligesom med en motorsav kommer resultatet an på, hvem der holder i den.
Vi danskere har faktisk en ret unik mulighed her. Vi har altid været gode til etik og ordentlighed. Hvis vi kan kombinere det med en praktisk tilgang til AI, så kan vi faktisk få et forspring på det globale marked.