Menu Luk

Kunstig intelligens og dansk: Er det muligt at bruge AI til at skrive danske tekster?

I dagens blogindlæg vil vi tage et kig på, hvorvidt det er muligt at bruge kunstig intelligens (AI) til at skrive danske tekster. Vi vil se nærmere på, hvad AI er, og hvordan den fungerer, inden vi tager fat på emnet for alvor.

Som mange nok ved, så er kunstig intelligens ikke en ny teknologi. Faktisk har AI eksisteret i over 60 år, men det er først de seneste år, at den virkelig begyndte at blive brugt i forskellige sammenhænge. I dag kan man finde AI i mange forskellige applikationer – lige fra søgemaskiner som Google til spil som Fifa.

Men hvad er AI egentlig? Og hvordan fungerer den? Lad os starte med at kaste et blik på de to spørgsmål.

Hvad er kunstig intelligens?

Der findes mange forskellige definitioner på, hvad kunstig intelligens er. Men en af de mest anvendte definitioner er, at AI er et felt inden for computer science, der beskæftiger sig med at skabe computere, der kan udføre opgaver, som normalt kræver menneskelige evner. Dette kan f.eks. være opgaver som at genkende ansigter eller tale.

En anden måde at definere AI på er ved at se på det som et felt, der beskæftiger sig med at skabe computere, der kan løse problemer på samme måde som mennesker. Dette gøres typisk ved hjælp af metoder fra matematik og statistik.

Hvordan fungerer kunstig intelligens?

Der findes mange forskellige typer af AI-systemer. Men de fleste systemer bygger på tre grundlæggende principper: maskinel læring, natural language processing (NLP) og computer vision (CV). Lad os tage et kort kig på hvert af disse principper: 

Maskinel læring handler om at give et computerprogram mulighed for selv at lære og blive bedre til noget over tid. Dette gøres typisk ved hjælp af store datamængder (big data), som programmet kan bruge til at træne sig selv på. 

Natural language processing (NLP) handler om computersystemers evne til automatisk at forstå og analysere menneskelige sprogspilregler i store datamaterialer såsom tekster eller taleminder – det vil sige alt fra artikler til tweets og Facebook-opslag. 

Computer vision (CV) handler om computersystemers evne til automatisk at forstå visuelle informationer – altså det vi ser med øjet – ligesom mennesker kan dette..

Sådan bruges kunstig intelligens til at skrive danske tekster.

Nu vi ved, hvad kunstig intelligens er, og hvordan den fungerer, så lad os se nærmere på, hvordan AI kan bruges til at skrive danske tekster.

For det første er det vigtigt at pointere, at der ikke findes et enkelt AI-system, der kan skrive danske tekster helt af sig selv. I stedet bruger man typisk en kombination af forskellige systemer – f.eks. NLP og CV – for at opnå det ønskede resultat.

Derudover er det også vigtigt at have realistiske forventninger til, hvad AI kan gøre for os i forhold til dansk tekstskrivning. Selvom AI har gjort store fremskridt indenfor feltet de seneste år, så er der stadig mange udfordringer forbundet med dens anvendelse – især når det kommer til sproglige opgaver som tekstskrivning. Derfor bør man ikke forvente perfekte resultater fra starten af. Men heldigvis bliver AI bedre og bedre over tid – så på sigt bør vi kunne se mere og mere avancerede systemer, der kan levere endnu bedre resultater.

Hvilke udfordringer er der forbundet med at bruge kunstig intelligens til at skrive danske tekster?

Selvom AI har gjort store fremskridt indenfor feltet de seneste år, så er der stadig mange udfordringer forbundet med dens anvendelse – især når det kommer til sproglige opgaver som tekstskrivning. 

Prøv fx TextGuru til AI-tekstforfatning på dansk og Kommaretter.dk til kommasætning.

En af de største udfordringer ved brug af AI til at skrive danske tekster er, at dansk ikke er et særlig almindeligt sprog. Dette betyder, at der ikke findes særlig meget data på dansk, som AI-systemerne kan bruge til træning og forbedring. Derfor er det svært for systemerne at lære og forstå de finere nuancer i dansk sprog – f.eks. hvordan ord og vendinger bruges i forskellige sammenhænge. Dette kan ofte resultere i fejlagtige eller meningsløse tekster. 

Derudover har AI-systemerne også tendens til at være ret lineære i deres tænkning – det vil sige, at de typisk kun ser på den aktuelle situation eller problematikken foran sig, uden helt at forstå den store sammenhæng eller konteksten. Dette kan have en negativ effekt på den måde, systemerne producerer tekster på – f.eks. kan det føre til gentagelser eller utydelighed i argumentationen. 

For at runde op på indlægget, kan man sige, at AI helt klart har potentiale til at skrive danske tekster – det er blot et spørgsmål om tid og udvikling.